2011.03.08.

Emelkedő inflációs nyomás

A bejegyzés szerzői: Thomas Holinka és Olga Loiseau-Aslanidi, a Moody's Analytics közgazdászai. 

A világ legtöbb központi bankjának manapság azzal a nehéz feladattal kell szembenéznie, hogy a növekvő infláció és a gyenge gazdasági növekedés, mint leküzdendő akadály között egyensúlyozzon. A kulcsfontosságú monetáris politikai döntéshozók világszerte egyre inkább héjákká válnak, az emelkedő inflációs nyomás láttán. Mégis, a központi bankárok óvatosak, nehogy idő előtt emeljék meg a kamatokat, ezzel visszataszítva országukat a recesszióba. Azonban, ha az árnyomás erősen emelné az inflációs várakozásokat és a középtávú árstabilitást veszélyeztetné, kérdésessé válhat, hogy ezek a központi bankok meddig tudják a monetáris politikájukat expanzívan tartani, és mikor kényszerülnek kamatemelésre.

A jelenlegi inflációt nem lehet egyszerűen kamatemelésekkel orvosolni, mivel főleg a nyersanyagok (mint az étel és az energia) árának emelkedése hajtja. A kínálati oldali sokkok miatti monetáris szigorítás pedig nem kívánt volatilitást okozna a termelésben és a foglalkoztatásban is. Emiatt sok központi bank kész elfogadni az inflációs előrejelzésük, és ezzel együtt a jövőbeli infláció céltól való átmeneti eltérését. Ha azonban a termelők a fogyasztókra hárítják a magasabb költségeiket, a monetáris szigorítás helyénvalóvá válik.

A mért maginfláció sok gazdaságban továbbra sem magas. A gyengülő belföldi kereslet és a magas munkanélküliség ugyanis korlátozza az infláció begyűrűzését. A belföldi kereslet okozta inflációs nyomás még visszafogott maradhat, mivel a munkanélküliség továbbra is magas és fiskális megszorításokat vezetnek be számos országban.

A központi bankoknak vannak és mindig is lesznek olyan monetáris politikai eszközei, melyekkel az árstabilitást elérhetik. Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzet, amikor elsősorban a gazdasági növekedésre fókuszálnak az inflációs küzdelemmel szemben, csak átmeneti. Amint az adósságválság véget ér, a kormányok újra fel fogják ismerni az alacsony infláció nyújtotta gazdasági előnyöket, és újra engedik függetlenül működni a központi bankokat, hogy azok az inflációra koncentrálhassanak. Persze a jelenlegi válság megmutatta, hogy a központi bankok nem teljesen függetlenek – a Federal Reserve System-et az amerikai kormány negyedik ágának is nevezték – de ne feledjük milyen sikeresek voltak a központi bankok az infláció elleni küzdelemben az adósságválságot megelőzően.

Friedman monetarizmusa szerint az infláció mindig a gazdaságban jelen lévő pénztöbbletnek tulajdonítható. A legnagyobb fejlett országok központi bankjai által bevezetett quantitative easing (mennyiségi lazítás) a gazdaság növekedését a hitel- és az árfolyamcsatornákon át ösztönözte. A fejlett országok quantitative easing-jei az inflációs nyomást áttolták a kicsi, nyitott, fejlődő gazdaságokra. Ráerősített erre még az is, hogy a fejlett világban a belföldi pénzkínálatnak a helyi devizák felértékelődése elkerülése végett végrehajtott növelésén keresztül tovább fokozódott az inflációs nyomás.

Az eredeti, angol nyelvű szöveg elérhető itt.

Szólj hozzá!

Címkék: étel bank infláció válság fed friedman közgazdaságtan adósság recesszió kamat nemzetközi központi növekedés moodys

A bejegyzés trackback címe:

https://inflacio.blog.hu/api/trackback/id/tr102722589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Infláció - szakmai blog

A Concorde szakmai blogja az inflációról. Elemzőink nemzetközi szaktekintélyekkel kiegészülve vetik fel a kérdéseket, és keresik a válaszokat egy esetleges inflációs folyamattal kapcsolatban.

Címkék

adósság (3) ajánló (2) alan clarke (1) alapítvány (1) államadósság (1) amerika (1) animáció (1) arab (1) arany (2) aranyár (1) argentina (1) árupiac (1) autista (1) axel weber (1) ázsia (1) bank (2) befektetés (1) bernanke (4) blog (3) bloomberg (1) bnp paribas (1) búza (2) cato (1) ceo (1) charles kadlec (1) cnbc (4) concorde (1) cseh (1) cukor (1) defláció (6) demokrata (1) dollár (3) easing (1) ecb (1) élelmiszer (5) élelmiszerár (1) elemző (1) elnök (1) előszó (1) energia (1) étel (2) eu (1) euró (2) eurózóna (2) eurozóna (2) facebook (1) fed (11) fehéroroszország (1) financial times (1) financia times (1) fomc (1) forbes (2) friedman (1) gazdaság (1) gazdasg (1) gfk (1) globális (1) goldman sachs (2) google (1) grafika (2) harvard (2) haszon (1) hegymászás (1) hiány (1) himalája (1) hiperinfláció (2) hírszerző (2) hivatkozások (1) időszak (1) index (3) india (2) inflacio (1) infláció (46) inflácó (1) infografika (2) jaksity györgy (2) japán (4) jegybank (5) jegybankok (1) jelentés (1) jimoneill (1) jim oneill (1) június (1) kamat (5) keresések (1) kína (4) kiskereskedelem (1) költség (1) költségvetés (1) költségvetési (1) konferencia (1) kovacs krisztian (1) kovács krisztián (1) közgazdaságtan (1) közgazdász (1) központi (2) központi bank (1) krugman (1) kukorica (2) kutatás (1) larry kudlow (1) lassul (2) lazítás (1) magyarok (1) magyarország (3) május (1) makroelemző (2) mankiw (1) március (1) mark calabria (1) mítoszok (1) monetáris (1) monetáris politika (1) moodys (1) móró tamás (2) mosoly otthon (1) nemesfém (1) nemzetközi (1) new york times (4) nikkei (1) nixon (1) nobel díj (1) növekedés (3) ny (1) olaj (1) olajár (2) papírpénz (1) paul krugman (1) pesszimisták (1) portfolioblogger (1) qe2 (1) quantitative easing (4) quantitive easing (1) rangsor (1) recesszió (1) rekord (1) republikánus (1) réz (1) rogoff (1) sajtó (1) samu janos (1) samu jános (2) statisztika (3) szárazsá (1) szavak (1) szavazás (1) szegénység (1) szója (1) thaiföld (2) történelem (1) történet (1) trend (1) trichet (1) usa (7) válság (4) várakozás (1) várakozások (1) veszély (2) vezérigazgató (1) videó (2) videóinterjú (1) világbank (1) világgazdaság (1) vita (1) wall street journal (4) wal mart (1) wen jiabao (1) wsj (3) zimbabwe (1) zoellick (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása