2011.03.29.

Az infláció vizuálisan...

Érdekes infografikára bukkantunk az inflációval kapcsolatban. A mint.com és a wallstats.com által készített grafikán szinte minden, az inflációt érintő kérdésünkre választ kaphatunk.

Az eredeti, angol nyelvű infografika megtekinthető itt.

4 komment

Címkék: infláció grafika kamat defláció monetáris politika infografika

A bejegyzés trackback címe:

https://inflacio.blog.hu/api/trackback/id/tr392780166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozsdamentes arcél 2011.03.29. 10:21:51

Nagyon jó, köszi a fordítást.

Egy apró formai észrevétel:
a "Mi van, ha az infláció elszabadul" résznél a piros kockában benne maradt egy felesleges szó a szerkesztéskor.

bolá 2011.03.29. 11:13:11

Valóban, az inflációnak több oka van.
Az első, tulajdonképpen magából a kapitalizmusból ered, amit a kapitalizmus alapképlete is mutat: P(t)=P×(1+p)^t. Ez a rendszerbe van kódolva. A vállalkozók csak akkor vállalkoznak, illetve akkor kapnak hitelt a gazdasági ügyletekhez, ha, a hozzátartozó kockázat mellett, megfelelően magas kamatot (hozamot) érnek el az ügylet során; ez a pozitív kamatláb kényszere. Ez a kamatkényszer emeli az árat. Viszont ezt az áremelkedést, azaz a kamatot, csak ugyanakkora kibocsátás-növeléssel tudják kompenzálni. Tehát a gazdasági növekedés, az aggregát kibocsátás-emelkedés megegyezik az infláció mértékével. Ha ekkor a központi bank emeli a kamatot, akkor a vállalkozók a kockázatosabbnak tűnő gazdasági ügyletek helyett a kisebb kockázatú, de ugyanakkora megtakarítást választják, illetve a kockázatosabbnak tűnő ügyletekhez nem kapnak hitelt, így ezekbe nem is fognak bele, ami a kereslet csökkenésével csökkenti ugyan a számított inflációt, de növeli a munkanélküliséget, márpedig a munkanélkülinek, azaz a jövedelem nélkülinek a tényleges infláció végtelen nagy. Itt a kamatemelés nemhogy nem használ, hanem kifejezetten árt.
A második eset, amikor egy kulcsárunak a kínálata csökken (ez leginkább a kőolaj, de most az élelmiszer is ilyen), így az ára emelkedik, ami beépül minden további áruba. A kamatemelés ugyanazt a hatást hozza, mint az első esetben, de ehhez még hozzáadódik az a kellemetlen eredmény, hogy az emelkedő kamat elvonja a tőkét az innovációtól, amely pedig lehetőséget kínálhatna olyan technológiák kifejlesztésére, amik kiválthatnák a kulcsárut, vagy például az élelmiszerek területén növelhetnék a terméshozamokat. Tehát a kamatemelés itt sem gyógyít semmit.
A harmadik eset, ami alatt leginkább az inflációt értjük, a pénzjegynyomda felpörgetése. Ez ténylegesen a közösség költéseinek a bevételei fölé pörgetése, ismertebb nevén a költségvetési hiány. A kamatemelés hatása ugyanaz, mint az első esetben: a vállalkozók csökkenő kereslete csökkenti ugyan az árakat, de növeli a munkanélküliséget. Ráadásul nem azt a keresletet csökkenti, amely az inflációt igazából okozza, mert az a közösségi kereslet túlfutásának eredménye, a kamatemelés viszont a vállalkozók magánkeresletét csökkenti, a költségvetés hiányát legfeljebb emeli a magasabb kamat. Igazán hatékony az a megoldás, amely a közösség túlköltését fogja vissza. De ez már egy másik téma.

LimpiHun 2011.04.17. 18:20:07

"Sok módja van az infláció ellen küzdelemnek [...], de ezek egyike sem jellemző a nyugati világra."
Ezt a rész kifejtitek majd kicsit bővebben? Miért nem használják egyik eszközt sem?
És mi van az aranystandarddal? Arra végül nem sikerült válaszolnia a készítőnek... :/

mr sistereg 2013.04.16. 17:52:04

Ez a prezentáció nem tényeket mutat be,hanem az uralkodó hiedelmeket. Aki nem csak arra kíváncsi, hogy mi az uralkodó hiedelem, annak ajánlom az alábbi linket:

1bolond100atcsinal.blog.hu/2013/02/14/az_inflacios_felelemvallasrol_1_resz

Infláció - szakmai blog

A Concorde szakmai blogja az inflációról. Elemzőink nemzetközi szaktekintélyekkel kiegészülve vetik fel a kérdéseket, és keresik a válaszokat egy esetleges inflációs folyamattal kapcsolatban.

Címkék

adósság (3) ajánló (2) alan clarke (1) alapítvány (1) államadósság (1) amerika (1) animáció (1) arab (1) arany (2) aranyár (1) argentina (1) árupiac (1) autista (1) axel weber (1) ázsia (1) bank (2) befektetés (1) bernanke (4) blog (3) bloomberg (1) bnp paribas (1) búza (2) cato (1) ceo (1) charles kadlec (1) cnbc (4) concorde (1) cseh (1) cukor (1) defláció (6) demokrata (1) dollár (3) easing (1) ecb (1) élelmiszer (5) élelmiszerár (1) elemző (1) elnök (1) előszó (1) energia (1) étel (2) eu (1) euró (2) eurózóna (2) eurozóna (2) facebook (1) fed (11) fehéroroszország (1) financial times (1) financia times (1) fomc (1) forbes (2) friedman (1) gazdaság (1) gazdasg (1) gfk (1) globális (1) goldman sachs (2) google (1) grafika (2) harvard (2) haszon (1) hegymászás (1) hiány (1) himalája (1) hiperinfláció (2) hírszerző (2) hivatkozások (1) időszak (1) index (3) india (2) inflacio (1) infláció (46) inflácó (1) infografika (2) jaksity györgy (2) japán (4) jegybank (5) jegybankok (1) jelentés (1) jimoneill (1) jim oneill (1) június (1) kamat (5) keresések (1) kína (4) kiskereskedelem (1) költség (1) költségvetés (1) költségvetési (1) konferencia (1) kovacs krisztian (1) kovács krisztián (1) közgazdaságtan (1) közgazdász (1) központi (2) központi bank (1) krugman (1) kukorica (2) kutatás (1) larry kudlow (1) lassul (2) lazítás (1) magyarok (1) magyarország (3) május (1) makroelemző (2) mankiw (1) március (1) mark calabria (1) mítoszok (1) monetáris (1) monetáris politika (1) moodys (1) móró tamás (2) mosoly otthon (1) nemesfém (1) nemzetközi (1) new york times (4) nikkei (1) nixon (1) nobel díj (1) növekedés (3) ny (1) olaj (1) olajár (2) papírpénz (1) paul krugman (1) pesszimisták (1) portfolioblogger (1) qe2 (1) quantitative easing (4) quantitive easing (1) rangsor (1) recesszió (1) rekord (1) republikánus (1) réz (1) rogoff (1) sajtó (1) samu janos (1) samu jános (2) statisztika (3) szárazsá (1) szavak (1) szavazás (1) szegénység (1) szója (1) thaiföld (2) történelem (1) történet (1) trend (1) trichet (1) usa (7) válság (4) várakozás (1) várakozások (1) veszély (2) vezérigazgató (1) videó (2) videóinterjú (1) világbank (1) világgazdaság (1) vita (1) wall street journal (4) wal mart (1) wen jiabao (1) wsj (3) zimbabwe (1) zoellick (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása