2012.08.17.

Világverő a magyar reálhozam

Kitűnő befektetés Magyarország, legalábbis a jelenlegi hozamkörnyezet és a várható magyar infláció alapján. A hazai jegybanki kamatráta, és a másodpiaci hozamszintek hétszázalék fölötti értéke régóta a legmagasabbak közé tartoznak a világon, jellemzően csak olyan országok előznek meg minket, ahol az itthoninál több százalékponttal magasabb inflációt várnak a következő években. Ezek az országok azért kénytelenek magasabb kamatok mellett értékesíteni az állampapírjaikat, mert így tudják kompenzálni az eszközeik várható leértékelődését és kockázatosságát. Ezt tesszük mi is, csak az előbbi országoknál jóval nagyobb mértékben, egészen pontosan a világ egyik legmagasabb reálhozamát nyújtjuk az ide befektetni vágyóknak.

realkam.png

A legvonzóbb hozamkülönbségek a rövid lejáratú állampapíroknál jelentkeznek, ahol nem tudnak érdemben hét százalék alá esni a magyar kamatok. Összehasonlításképp, amíg az tízéves kötvényeket tekintve a forintos magyar és az euróban denominált spanyol papírok másodpiaci hozama között egy százalékos a differencia, addig ez a hat hónapos kincstárjegyek esetében öt százalék fölött van. A portugálokkal összevetve magunkat még inkább látszik a torzítás, a befektetői aggodalmak miatt a portugál tízéves eurós állampapírok hozama több mint két százalékkal a magyar fölött van, a hathónapos kincstárjegyek esetében viszont már a magyar kötvények fizetnek öt és fél százalékkal többet. Természetesen egy fejlődő piaci vagy forinteszköz esetében jóval nagyobb a leértékelődés veszélye is, ugyanakkor az említett országok CDS feláraikat figyelembe véve kockázatosabb befektetésnek számítanak Magyarországnál.

hgörbek.png

A reálkamatok kiszámításánál a 2013-as inflációs várakozásokat vettük figyelembe, az akkorra becsült inflációt vontuk ki a jelenlegi alapkamatokból. A forintos államkötvények esetében nagyságrendileg ezt a különbséget tudják realizálni a befektetők, a kockázat pedig a forint esetleges leértékelődése. Az így kapott reálhozamok alapján – a saját helyzetünk mellett - szépen kirajzolódik a fejlett piacok negatív reálkamatainak világa is. Ezekben az országokban a befektetők „fizetnek” a befektetéseik után, tehát reálértelemben kevesebb pénzt kapnak vissza, mint amennyit odaadtak mondjuk egy svájci, vagy amerikai államkötvényért. Ez az országcsoport a mai kockázatos piaci környezet haszonélvezője, ahol az alacsonyabb kockázatért cserébe elfogadjuk, hogy reálértelemben bukunk a pénzükön.

Persze kérdés, hogy a befektetők meddig hajlandóak a biztonságért cserébe a biztos veszteséget elviselni, sokak szerint hosszú távon a negatív valós hozamok felismerése vethet véget a fejlett kötvénypiacok szárnyalásnak. Minket azonban ez várhatóan nem érintene, a számok tanulsága szerint igyekszünk már most a legjövedelmezőbb célponttá válni a befektetők szemében.

30 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://inflacio.blog.hu/api/trackback/id/tr394717730

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Így hazudott napról napra a kormány az IMF-tárgyalások megkezdéséről 2010-2012 között 2012.08.18. 10:35:20

A “Kipateroltuk az IMF-et” hazugságától a “Bármelyik pillanatban elkezdhetjük a tárgyalásokat” ígéretéig. Pontos és korrekt animgif naptár, köszönjük, Vincent! * *...

Trackback: Védjen meg téged az Orbán Viktor! 2012.08.18. 10:33:55

Míg a 2010-es kormányváltáskor 190 forint, a 2011-es Szociális Konzultáció idején pedig “csak” 217 forint volt egy svájci frank, 2012 nyarán az Új Nemzeti Konzultáció alatt már 252 forintot kérnek érte. A nemzeti konzultáció növekvő sikerén...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kpityu2 2012.08.18. 09:54:42

Csak legyen, aki meg is termeli azt a hozamot.

Módfelett Kényelmetlen 2012.08.18. 09:57:56

nem baj az mehet az összes adósság forintba aztán mehet a pénznyomda, utána meg egyoldalúan be kell vezetni az eurót (vagy a jüant)

Anti Anyag (törölt) 2012.08.18. 10:01:49

Valójában olcsóbban áruljuk magunkat, amennyit "érünk".

Ezt én nem tartom annyira pozitív dolognak (bár nyilván ez sajnos szükséges)és annak tulajdonítom, hogy a magyar kormányok nem folytatnak pozitív és egységes gazdaságpolitikát.

Most, hogy a balliberálisok jóidőre esélytelenek, van már erre esély, feltéve, hogy az államadósságot tovább sikerül csökkenteni, más külpiacokat is sikerül szerezni és sikerül növelni a befektetők spektrumát is.

Táskás Tóni 2012.08.18. 10:03:18

Világverő a magyar reálhozam..
Akinek ez jó hír,az komplett idióta,osztjónapot.

Táskás Tóni 2012.08.18. 10:04:38

@Anti Anyag: A második bekezdés Benedek Elek meséivel versenyezhet.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.18. 10:20:29

"Minket azonban ez várhatóan nem érintene, a számok tanulsága szerint igyekszünk már most a legjövedelmezőbb célponttá válni a befektetők szemében."

*

Ember, nyúljál már magadhoz!

Az, hogy SOK PÉNZT lehet keresni azon, hogy a magyaroknak kölcsönadnak, az a magyaroknak szerinted mennyire jó?

Pláne egy ilyen kormány mellett, amelyik a kölcsönpénzt nem arra fordítja, hogy gazdaságot élénkítsen belőle, és KITERMELJE a kamatot, amit majd fizetünk, plusz még maradjon is belőle, hanem egy az egyben a költségvetési lékeket tömködi belőle.

A gyorsnaszádon.

Amivel a gazdasági szabadságharcunkat vívjuk.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.18. 10:23:58

@Anti Anyag:

"Most, hogy a balliberálisok jóidőre esélytelenek"

*

Ezt kifejtenéd észérvekkel, hogy mire alapozod?

Én azt olvastam tegnap, hogy a Kedves Vezető már kordonoztatja körbe a Cinege utcai villáját, annyira pusziban van a hálás magyar néppel :D

hackbard.celine 2012.08.18. 10:45:16

Summázva a blogger örömét: a fidesz 9% hozamszinten adósítja el az országot -1,2% GDP "növekedés" mellett, az infláció 5,8%.
Valóban világbajnok teljesítmény!
Örüljünk?
De azért halkan hadd kérdezzem meg: miből is fogjuk visszafizetni a majdan lejáró kötvényeket? 12%-os hozamú újabb kötvényekből? Aztán 20%? Hmmm?
Volt már egyszer hiperinfláció, végülis úgy is meg lehet oldani...

Squid 2012.08.18. 11:12:51

Világverő a fix!

A bökkenő az, hogy ezt a szuper kamatot valakinek ki is kell fizetnie valamiből, ez pedig sajnos az adófizetők feladata.

A "világverő" az lenne, ha nálunk lenne a legkisebb a kamat. A Fidesz meg arra veri a mellét, hogy milyen jól fog az állampapír..

Az államadósság csökkentő kormány 2 éve semmi mást nem csinál csak szürreálisan magas 9-11%-os részvénykibocsájtással adósítja tönkre az országot 5-10 és 15 éves távlatban. Hol lesz olyan növekedés magyarországon ami ezt kinövi?

Sehol.. A jövőnket teszi tönkre Orbán és a bandája.

exilis 2012.08.18. 11:36:13

Ezek alapján vagy mi vagyunk a világ legkockázatosabb országa - hiszen nekünk kell a legtöbb hozamot ajánlani hogy elkeljenek a papírjaink - vagy mi vagyunk a világ legnagyobb balekjai. Én a másodikra tippelek.....

A másik érdekes, hogy mennyivel egyszerűbb a fejlettek helyzete. Nekik a jelenlegi hozamszinteken állampapírt eladni tuti nyerő, hiszen negatív reálkamatot adnak.
Ki van ez a rendszer szépen találva kérem,
a gazdagok jól járnak, a csórók - balekok - meg tejelnek.

hackbard.celine 2012.08.18. 11:47:59

@totorohun: a képlet tök egyszerű: az orbitálisan elkúrt unortodoxia valós költségeit a jövőbe transzformálták, csak legyen meg a folyó finanszírozás.

misztikus alfahím 2012.08.18. 12:02:42

ööö nem értem a hozzászólásokat. A cikk nem arról beszél, hogy most majd milyen jó lesz a nyugdíjas özvegy Kropacsek Bélánénak, vagy Sanyinak a TESCO árufeltöltőnek.

"Kitűnő befektetés Magyarország, legalábbis a jelenlegi hozamkörnyezet és a várható magyar infláció alapján. ... a világ egyik legmagasabb reálhozamát nyújtjuk az ide befektetni vágyóknak"

Vagyis a jelenlegi gazdasági környezet miatt a Magyar állampapírok kitűnő befektetési lehetőséget nyújthatnak a BEFEKTETŐKNEK.
Amennyiben özvegy Kropacsek Béláné úgy dönt, hogy milliós megtakarításait állampapírba fekteti, úgy talán neki is.

Nem mellesleg írhatna akármit, aki nem akarja nem érti, mert az akárhol, akármilyen környezetben leírt: - infláció, állampapír, kötvény, hozam, kamat, deviza, IMF, EU, költségvetés - szavak önmagukban 10 éve kiváló lehetőséget nyújtanak egy kiadós Orbánozásra/Gyurcsányozásra.

jágör68 2012.08.18. 12:08:06

És sokan csodálkoznak ezek után, hogy a Magyar Nemzeti Bank is éppen minden csak épp nem:
Magyar és nem
Nemzeti és nem
Bank...
Inkább külföldi pénzszivattyúhoz lehetne hasonlítani.
Amúgy egy kis érdekeség:

1. A Magyar Nemzeti Bank jogállása, elsődleges célja
1. § (1) A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja.
(2) Az MNB, valamint szerveinek tagjai az e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek, és nem fogadhatnak el utasításokat a Kormánytól, az Európai Központi Bank (a továbbiakban: EKB) kivételével az Európai Unió intézményeitől, szerveitől és hivatalaitól, a tagállamok kormányaitól vagy bármilyen más szervezettől, illetve politikai párttól. A Kormány vagy bármilyen más szervezet tiszteletben tartja ezt az elvet és nem kísérli meg az MNB, valamint szervei tagjainak befolyásolását feladataik ellátása során.

Ennyit a magyar(országi) nemzeti(etlen) bank(pénzszivattyú) ról.
És ehhez még posztkommunista rablóprivatizátor tolvajkapitalista rabszolgagazdaság is társul.
Éljen a magyar(országi) állami és versenyszféra....

Link Elek 2012.08.18. 12:29:51

azert nem csokken a rovid tavu hozam, mert a befektetok tudjak, hogy Orban/Matolcsy egyetlen szava is bedontheti a forintot, akkor pedig az visszavaltason sokkal tobbet buknak, mint amit a hozamon nyernek.

Orban/Matolcsy pedig segghuje ahhoz, hogy hogyan kell mukodtetni egy piacgazdasagot.
lasd: vegtorlesztes, nyugdij allamositas, vagy akar a mediatorveny

Squid 2012.08.18. 12:38:20

@misztikus alfahím: Ostoba baromság amit írsz, az állam indokolatlanul magas kamatra ad ki kötvényeket. Ezt valamiből ki kell majd fizetni, mivel az állam pénzt nem termel, hanem adót vet ki a 9-11%-os kamatot és ennek tőkerészét adóból fizeti ki. Magasabb kamatot és tőkét csak több adóból a tiédből az enyémből tudja kifizetni. Ezért téged Kropacseknét és a Tescos Sanyit is húsbavágóan érinti ez az eszement pénzügyi politika.

@jágör68: Ez butaság! Az MNB feladata a forint védelme függetlenül a kormányoktól, pártoktól és egy populista politikai entitásoktól.

hackbard.celine 2012.08.18. 12:43:28

@misztikus alfahím: annyi befektető olvassa ezt a blogot, hogy kifeküdt tőle még tán a gugli klikkmotor, meg az akamai terheléselosztó is.
Nagyon örülök, hogy az 1400 Mrd Ft 4-6% hozamú belföldi adósságot, ami eloszlott 3 millió pénztártag között sikerült átrakni 2000 Mrd formájában 9-11% hozammal a Templetonhoz.
Annyi kérdésem volna, hogy személy szerint hogyan szándékozol hozzájárulni kormányunk és pártunk büszke teljesítményéhez? Adakozol is vagy marad a verbális karate?

misztikus alfahím 2012.08.18. 12:49:58

@Squid:

Mivel ilyen kedvesen reagáltál ("ostoba baromság...") engedd meg, hogy még egyszer elmondjam, te kis fasz, hogy a cikk arról szól, a jelenlegi helyzet jó a BEFEKTETŐKNEK.
Érted te, kretén, olvasni nem tudó gyökér? Nem kell szakértened, és visszaböfögnöd olyasmit amit valóban hozzáértőktől olvastál. Nem mondtam és a post sem mondta, hogy ez NEKÜNK így jó, te majom! Ezért is írtam és igazam is lett, hogy lényegtelen a szöveg már egy szó elég a handabandázásra.

Squid 2012.08.18. 12:57:31

@misztikus alfahím: "Mivel ilyen kedvesen reagáltál ("ostoba baromság...") engedd meg, hogy még egyszer elmondjam, te kis fasz, hogy a cikk arról szól, a jelenlegi helyzet jó a BEFEKTETŐKNEK.
Érted te, kretén, olvasni nem tudó gyökér? Nem kell szakértened, és visszaböfögnöd olyasmit amit valóban hozzáértőktől olvastál. Nem mondtam és a post sem mondta, hogy ez NEKÜNK így jó, te majom! Ezért is írtam és igazam is lett, hogy lényegtelen a szöveg már egy szó elég a handabandázásra."

Az "ostoba baromság" jelző az általad leírtakra vonatkozott, nem a te személyedre. Ehhez képest a reakciód és az instant személyeskedésed nem sokat segít a véleményed komolyan vételén.

Senki nem tilthatja meg, hogy a mellveregetős cikk kontrájára ellenpontként leírja bárki, hogy ennek a "sikernek" a fizetői és ezáltal kárvallottja mi (és te is) vagyunk. Az éremnek mindig két oldala van!

misztikus alfahím 2012.08.18. 12:58:10

@hackbard.celine:

Mi a jó istenről beszélsz, te szerencsétlen? Ki beszél arról, hogy jó ez így, ki mondta, hogy ez teljesítmény? Ki feltételezi, hogy ezt a blogot befektetők olvassák?

Ezt a postot olvashatnád egy német nyelvű/országbeli blogon is ami éppen megjegyzi, hogy a magyar állampapírok most jó befektetést nyújtanak. Ennyi, pont, vége.

Nem taglalja, hogy ez neked jó, nem taglalja, hogy ez Sanyinak jó, nem taglalja, hogy mennyire ügyes/béna a kormány. Tényt közöl.

Az is tény viszont, amit írtam, ha a hozzád hasonló okoskák meglátják a szót <kamat>, rögtön sereglenek szakérteni és pártállástól függően orbánoznak, vagy gyurcsányoznak.

Ha befektető vagy, és magas hozammal veszed a magyar állampapírokat az neked jó, ha a magyar állam vagy és csak magas kamattal tudsz hitelhez jutni, vagy magyar ADÓZÓ állampolgár vagy akinek ezt vissza kell fizetni, akkor rossz.

Remélem most megnyugodtál, hogy nem csak te érted az 1x1-et. Bár olvasni úgy tudnál, mint számolni!

hackbard.celine 2012.08.18. 13:11:37

@misztikus alfahím: okés, kössünk békét, te a pénzre váltható eredményt nézed, én meg az okot. És a következményt. Te a pillanatnyi, azaz rövid távú megtérülést keresed, én meg a fenntartható növekedést.
Kettőn közt az a különbség hogy az opportunista mindig nyer, a hozzám hasonló idealista meg időnként veszít.
De! A történelem és a gazdaságtörténet azt mutatja, hogy talán jobb stratégia a fenntarthatóságra fogadni. Lásd Facebook, Zynga, stb. szemben a valódi értéket termelőkkel.
A regnáló kormány nem érti, nem akarja érteni a gazdaság jelenlegi "szabályait". 16% GDP arányosan a befektetési ráta, ami messze alatta van a régiónak és úgy amúgy a kilátásainkat, a jövőképünket jelentősen befolyásolja.
Peace.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.18. 14:22:28

@misztikus alfahím:

"Amennyiben özvegy Kropacsek Béláné úgy dönt, hogy milliós megtakarításait állampapírba fekteti, úgy talán neki is."

*

Ha magyar ember Magyarországon magyar papírba fektet, akkor szerinted mennyivel jár rosszabbul azok miatt az intézkedések miatt, amiket a hitel visszafizetése miatt rávernek, ahhoz képest, mint amennyit a "befektetésével" nyer?

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.18. 14:25:10

@misztikus alfahím:

Egyébként meg, ha szélsőjobber érzelmű lennék, teljes joggal hazaárulóznám a posztolót amiatt, hogy ujjong azon, hogy a magyaroknak sokkal rosszabb feltételekkel, sokkal magasabb kamatra adnak kölcsönt a piacon, mint nálunk boldogabb országoknak.

S=klogW 2012.08.22. 12:20:27

ez is egy fajta eladósítás

Simor András

függgggetlen jegybankjánál tessék reklamálni

mindenjónévfoglalt 2012.08.22. 12:45:32

Gondolom az €-zóna országait azért hagytátok ki az összehasonlításból, hogy a chart jobban alátámassza az elmondásotokat.
mert akkor kiderült volna, hogy nálunk magasabb reálhozama van. A következőkre ez mindre igaz:
Ciprus, Görögország (bár ez egy külön esete), Írország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia.

S=klogW 2012.08.22. 13:20:43

@mindenjónévfoglalt:

van ott egy cseh, lengyel meg dán adat is az első ábrán, de talán mégsem ezekkel, hanem az általad is említettekkel kellene összevetni a magyar adatot

szakmailag nem lett túl nívós a poszt

S=klogW 2012.08.22. 13:28:03

"A reálkamatok kiszámításánál a 2013-as inflációs várakozásokat vettük figyelembe"

az majd akkor elválik mennyi is lesz valójában

Whitedog 2012.08.22. 14:36:58

Nincs itt valami félreértés? Szerintem az inflációnak itt csak közvetett hatása van a befektetés hozamára. A kamaton kívül az árfolyam és a fizetendő adó számít csak.
Hiába szép a kamat, ha hirtelen gyengül a valuta. Vagy lehet alacsony kamat is, ha nagy az árfolyamnyereség.

Az infláció úgy van kozmetikázva, ahogy nem szégyellik.

nekemtene 2012.08.22. 22:11:46

Könyörgöm, most 7% az alapkamat, és hajszál híján 6% az infláció, tehát még naív szemmel sem lehetne több mint 1% reálkamatot remélni (a "jövő évi inflációs várakozás" nálunk mindig úgy néz ki, hogy ma ugyan marha magas de majd jövőre persze lecsökken).

Aki kevésbé naív, és tudja hogy az infláció még nem is egyenlő a forint értékvesztésével, az szinte 0 reálkamatra számíthat. Ez a helyzet, hasonló hozamszinteken még viszonylag olcsó (lenne) az állam finanszírozása is, nem véletlen hogy nem erőltetik az IMF ügyeket.

lost hope 2012.08.22. 23:56:47

@No_Fidesz_No_Problem: "Ember, nyúljál már magadhoz!"
"teljes joggal hazaárulóznám a posztolót amiatt, hogy ujjong"

izéé... elképzelhető, hogy a poszter nem ujjong, hanem diszkréten ironizál?

Infláció blog · http://www.cd.hu 2012.08.23. 10:41:27

@mindenjónévfoglalt:
A reálkamatláb kiszámításánál azért vettük figyelembe az alapkamatot és nem tíz vagy tizenöt éves másodpiaci hozamokat, mert a rövid hozamok általában az irányadó rátához igazodnak (ez látszik a második ábrán is), így a 2013-ra becsült inflációval két összevethető adatot kapunk. A hosszú lejáratú papíroknál már nehezebben lehet inflációt becsülni, ezért a torzítás folyamatosan nőne az országok összehasonlíthatósága szempontjából.

Infláció - szakmai blog

A Concorde szakmai blogja az inflációról. Elemzőink nemzetközi szaktekintélyekkel kiegészülve vetik fel a kérdéseket, és keresik a válaszokat egy esetleges inflációs folyamattal kapcsolatban.

Címkék

adósság (3) ajánló (2) alan clarke (1) alapítvány (1) államadósság (1) amerika (1) animáció (1) arab (1) arany (2) aranyár (1) argentina (1) árupiac (1) autista (1) axel weber (1) ázsia (1) bank (2) befektetés (1) bernanke (4) blog (3) bloomberg (1) bnp paribas (1) búza (2) cato (1) ceo (1) charles kadlec (1) cnbc (4) concorde (1) cseh (1) cukor (1) defláció (6) demokrata (1) dollár (3) easing (1) ecb (1) élelmiszer (5) élelmiszerár (1) elemző (1) elnök (1) előszó (1) energia (1) étel (2) eu (1) euró (2) eurózóna (2) eurozóna (2) facebook (1) fed (11) fehéroroszország (1) financial times (1) financia times (1) fomc (1) forbes (2) friedman (1) gazdaság (1) gazdasg (1) gfk (1) globális (1) goldman sachs (2) google (1) grafika (2) harvard (2) haszon (1) hegymászás (1) hiány (1) himalája (1) hiperinfláció (2) hírszerző (2) hivatkozások (1) időszak (1) index (3) india (2) inflacio (1) infláció (46) inflácó (1) infografika (2) jaksity györgy (2) japán (4) jegybank (5) jegybankok (1) jelentés (1) jimoneill (1) jim oneill (1) június (1) kamat (5) keresések (1) kína (4) kiskereskedelem (1) költség (1) költségvetés (1) költségvetési (1) konferencia (1) kovacs krisztian (1) kovács krisztián (1) közgazdaságtan (1) közgazdász (1) központi (2) központi bank (1) krugman (1) kukorica (2) kutatás (1) larry kudlow (1) lassul (2) lazítás (1) magyarok (1) magyarország (3) május (1) makroelemző (2) mankiw (1) március (1) mark calabria (1) mítoszok (1) monetáris (1) monetáris politika (1) moodys (1) móró tamás (2) mosoly otthon (1) nemesfém (1) nemzetközi (1) new york times (4) nikkei (1) nixon (1) nobel díj (1) növekedés (3) ny (1) olaj (1) olajár (2) papírpénz (1) paul krugman (1) pesszimisták (1) portfolioblogger (1) qe2 (1) quantitative easing (4) quantitive easing (1) rangsor (1) recesszió (1) rekord (1) republikánus (1) réz (1) rogoff (1) sajtó (1) samu jános (2) samu janos (1) statisztika (3) szárazsá (1) szavak (1) szavazás (1) szegénység (1) szója (1) thaiföld (2) történelem (1) történet (1) trend (1) trichet (1) usa (7) válság (4) várakozás (1) várakozások (1) veszély (2) vezérigazgató (1) videó (2) videóinterjú (1) világbank (1) világgazdaság (1) vita (1) wall street journal (4) wal mart (1) wen jiabao (1) wsj (3) zimbabwe (1) zoellick (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása