2013.01.29.

Kamatcsökkentés Indiában, szárnyal a piac

Kamatvágás után emelkedett kétéves csúcsra az indiai tőzsdeindex. Az indiai jegybank az után csökkentett kamatot, hogy legfrissebb előrejelzése szerint a korábbinál alacsonyabb lehet az idei infláció mértéke. A központi bank idén 6,8 százalékra várja az inflációt szemben a korábbi 7,5 százalékos előrejelzésnél, ez pedig ad némi teret a monetáris lazításra.

india.jpg

Az indiai központi bank tavaly április óta vágott először kamatot, a jegybank most 25 bázispontos csökkentéssel 7,75 százalékra mérsékelte az irányadó rátát. Ezzel egy időben a bankok 4,25 százalékos kötelező tartalékolási rátáját 4 százalékra csökkentette. Bár a piac számított a kamatvágásra, a befektetők számára megkönnyebbülést jelentettek a jegybank lazító lépései.

 

Szólj hozzá!

2013.01.25.

Tart a japán defláció

Bár az utóbbi időben a sajtó attól volt hangos, hogy Japánban hatalmas monetáris lazítás veszi kezdetét, és a Bank of Japan a héten hivatalosan is kitűzte 2 százalékos inflációs célt, a tavalyi utolsó negyedéves adatok még mindig negatív inflációt mutatnak Japánban. A japán defláció csak decemberben 0,2 százalékos volt, a teljes 2012-es évet tekintve pedig 0,1 százalékos volt a defláció mértéke. Úgy tűnik szép feladatot kaptak a japán jegybankárok.

yen.jpg

Szólj hozzá!

2013.01.23.

Kell-e inflációs cél?

Eltérő véleményen van a Bank of England leköszönő elnöke és a Kanadából leigazolt leendő elnök az inflációs cél szükségességét illetően. Sir Mervyn King tegnap egyik utolsó beszédében stratégiai hibának nevezte az új elnök elképzeléseit, aki szerint a jegybankoknak nem lenne szükséges megnevezni konkrét inflációs célt.

sirmervinking.jpg

Szólj hozzá!

2013.01.21.

Tippek az infláció kivédésére

Bár a világ fejlett országaiban továbbra sem fenyeget inflációs veszély, itthon még idén is várhatóan három-öt százalékos pénzromlási ütemmel kell szembenéznünk. A Moneytalks friss blogbejegyzésében az infláció kivédésére ad praktikus tippeket az olvasóinak, amelyek különösebb erőfeszítések nélkül is védettebbé tesznek minket az inflációval szemben.

money-under-mattress-353445.jpg

Szólj hozzá!

2013.01.15.

5,7 százalék volt az infláció tavaly

A KSH mai jelentése szerint decemberben 5,0 százalékos volt a magyar pénzromlási ütem, ami azt jelenti, hogy a szeptemberi 6,6 százalékos adat után harmadik hónapja lassult a hazai infláció. A decemberi adat a teljes évet tekintve is a legalacsonyabb inflációs érték volt, de a rezsicsökkentésnek és az adóhatások kiesésének köszönhetően idén is folytatódhat az infláció csökkenése.

hun2012infl.jpg

Szólj hozzá!

2013.01.14.

Kamatvágását hozhat Indiában a csökkenő infláció

A decemberi infláció 7,24 százalékos lett Indiában, ami ugyan világviszonylatban elég magasnak számít, de Indiában közel egy éve nem volt ilyen alacsony a pénzromlási ütem. A lassuló infláció egyben meg is erősíti azokat a kamatcsökkentési várakozásokat, amelyek 25 bázispontos vágást jeleznek előre az indiai jegybank következő kamatdöntő ülésén.

inflation-india.jpg

India gazdasági növekedése lassult az előző évben, a júliustól szeptemberig tartó időszakban 5,3 százalék volt a GDP növekedése. Tavaly az év eleji kilenc százalékos infláció, a gyenge rúpia és a megdráguló olajimport együttesen megakadályozták a jelenleg 8 százalékon álló kamatszint csökkentését, azonban a hónapról-hónapra mérséklődő infláció ismét valószínűbbé teszi egy kamatcsökkentési ciklus kezdetét.

Szólj hozzá!

2013.01.04.

Mekkora lesz az infláció idén?

Nincs egyetértés a különböző szervezetek között arról, hogy milyen mértékű lehet a magyar infláció 2013-ban. Máshogy látja a világot a kormány és az MNB is, előbbi decemberben egy százalékkal megemelte (+5,2%), az Magyar Nemzeti Bank pedig másfél százalékkal csökkentette (+3,5%) a 2013-ra vonatkozó inflációs előrejelzését. Egységes álláspont a nemzetközi szervezetek várakozásaiban sincs, az Európai Bizottság november eleji jelentése 5,3 százalékos, míg az IMF októberben a jegybankkal megegyező 3,5 százalékos adatot prognosztizált. A Bloomberg által összegyűjtött piaci szereplők konszenzusa a két érték közötti, 4,2 százalékos pénzromlási ütemre számít, jövőre pedig a piac szerint is elérhető a 3,5 százalékos infláció.

A költségvetési kiadások szempontjából viszont a kormány előrejelzése a legfontosabb adat, így ha mégsem az ő számítása jön be, akkor reálértéken a nyugdíjakban és az inflációhoz kötött szociális ellátásokban is emelkedés jöhet idén.

inf.jpg

Szólj hozzá!

2012.12.28.

1.544 százalékos infláció 1940 óta

Sokkoló adatokat kapunk, ha összefűzzük a statisztikai hivatalok éves inflációs adatait. Bár éves szinten csak néhány százalékos pénzromlási ütemet kell lenyelnünk, az évek alatt csendesen emelkedő árak hoszú távon igen meglepő magasságokba jutnak. Az USA-ban például a második világháború eleje óta 1.544 százalékkal emelkedtek az árak az amerikai statisztikai hivatal adatai szerint. A legmagasabb infláció a második világháború utáni első évben volt, amikor megszűnt a jegyrendszer és a hatóságilag szabályozott árakat is erősen leszűkítették. Ebben az évben 17.7 százalék volt az amerikai infláció.

prices.jpg

Szólj hozzá!

2012.12.17.

Kétharmaddal láthat inflációcsináláshoz az új japán kormány

Radikális fordulat jöhet a japán gazdaságpolitikában, ha a hétvégi parlamenti választások győztese, Abe Shinzo betartja a kampányban tett ígéretét, és politikájának megváltoztatására kényszeríti a japán jegybankot. A népszerűségét teljesen elveszítő Noda kormány legyőzője a japán gazdaság fellendítését – a költségvetési költekezés mellett - a minden korábbinál agresszívabb jegybanki fellépésben látja, amelynek a gyenge jenen és a felpörgő infláción keresztül a japán gazdaság harminc éves vesszőfutását kellene megállítania.

abe1.jpg

Szólj hozzá!

2012.12.11.

Tovább ereszkedik a magyar infláció

A KSH ma közzétett adatai szerint a vártnál is nagyobb mértékben csökkent a magyar infláció novemberben. Az októberi hat százalék után az elemzői várakozás 5,5 százalékos pénzromlási ütemmel számolt novemberre, ám a tényadat 5,2 százalék lett a KSH szerint.

cpialakulas.png

A szeptember óta ereszkedő infláció mögött részben az erősebb forintárfolyam, részben az adóemelési hatások csökkenése áll, keresleti oldalról pedig már évek óta nincs inflációs nyomás a magyar gazdaságban. Figyelembe véve a szeptember óta tartó csökkenést és a továbbra is relatíve erős forintárfolyamot, nem valószínű, hogy rövidtávon megszakadna a 25 bázispontos kamatcsökkentések sorozata.

Szólj hozzá!

2012.12.07.

Inflációhoz kötött kötvényeket ajánl Bill Gross

A világ legnagyobb kötvényalapját kezelő amerikai sztárbefektető szerint érdemes elkerülni a hosszú lejáratú amerikai kötvényeket, a növekedést ösztönző amerikai gazdaságpolitika ugyanis hosszú távon felfelé mozdítja el jelenlegi kötvényhozamokat. Egy tízéves amerikai kötvény hozama ma 1,59 százalék környékén van, míg az éves infláció 2,2 százalék az USA-ban, ami 0,61 százalékos negatív reálhozamot jelent.

gross_1.jpg

Szólj hozzá!

2012.12.05.

Aki megelőzi Japánt deflációban

Csád a világ egyik legszegényebb országa, az egy főre jutó GDP 1.900 dollár a 11 milliós országban. A közép-afrikai ország ennek ellenére egy mutatót tekintve csak Japánnal és Svájccal van egy csoportban, ez pedig a negatív infláció. A csádi éves defláció 4,9 százalékos volt novemberben, amivel első helyet szerezte a három ország közül.

csád infláció.jpg

Szólj hozzá!

2012.11.30.

Élre törtünk a kamatcsökkentésben

Sorozatban negyedik alkalommal határozott 25 bázispontos kamatvágásról a Magyar Nemzeti Bank kedden, ezzel az augusztusi hét százalékos kamatszintről hat százalékra mérséklődött a magyar alapkamat november végére. Nyáron a reálkamatok kapcsán 36 ország irányadó rátáját vizsgáltuk meg, ezek közül a magyar kamatszint csökkent a legnagyobb mértékben az azóta eltelt három hónapban.

kamatvaltozas.jpg

Szólj hozzá!

2012.11.26.

Meddig marad olcsó a legnagyobb thai sziget?

Phuket Thaiföld leglátogatottabb turistaparadicsoma, amit a mesés szépségén kívül annak köszönhet, hogy világviszonylatban is rendkívül olcsónak számít a jól kiépített turistacélpontok között. Azonban a nyugati turisták özönének előbb utóbb ára van, amit jól mutat a szigeten lévő árszínvonal országos átlagot jelentősen meghaladó emelkedése.

phuket.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: infláció thaiföld

2012.11.23.

Pakisztánban élelmiszerhiányt okozhat az infláció

Nincs könnyű helyzetben az iszlámábádi kormány, a természeti katasztrófák, a stagnáló gazdaság, a csökkenő jövedelmek és a magas infláció 180 millió ember számára okozhat élelmiszerellátási problémákat az ENSZ legutóbbi jelentése szerint.

pakistan-inflation.jpg

Szólj hozzá!

2012.11.19.

Ahol pénznyomtatással sem érhető el az inflációs cél

A korlátlan pénznyomatást támogatja a legnagyobb japán ellenzéki párt, aki egyben a december 16-ai Japán választások legnagyobb esélyese is. A Liberális Demokrata Párt (LDP) szerint sokkal agresszívebb monetáris politika szükséges a recesszióból és a deflációból való kilábaláshoz, valamint a jegybanknak jobban kellene támogatnia a kormány gazdaságpolitikáját is.

jpy.png

Szólj hozzá!

Címkék: japán infláció jegybank quantitative easing

2012.11.14.

Az argentinok flash játékkal mérik a valódi árakat

Leleményesen válaszoltak a játékos kedvű argentin fogyasztók a kormány - korábbi írásunkban is bemutatott – inflációhamisítási trükkjeire, egy online flash játékban a vásárlók a saját maguk tapasztalt árakat hasonlíthatják össze egymással. A játék pillanatok alatt leleplezte a különbséget a hivatalos és a valós árszínvonal között.

angry1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: statisztika infláció argentina

2012.11.12.

Az élelmiszer után az olaj lövi egekbe a szudáni inflációt

Szudánban 45,3 százalékra ugrott az éves infláció októberben, ami az elmúlt időszak élelmiszerdrágulása után most az olajár robbanásának köszönhető. Szudánban Dél-Szudán elszakadása óta kezdett szárnyalásba az infláció, miután a szudáni font fedezetét jelentő olajtermelés kétharmada odalett az elszakadó országrésszel együtt. Az olajkészletek kiesése ezután automatikusan a szudáni font leértékelődéséhez vezetett.

Szólj hozzá!

2012.11.05.

Szükségünk van-e magasabb inflációra?

A magasabb infláció gyakran javasolt megoldás a fejlett gazdaságok problémáira. Az eladósodott országok hitelállományának elinflálása, vagy az eurózóna egyensúlytalanságainak inflációval történő helyrebillentése olyan ötletek, amelyek időről-időre előkerülnek, mint lehetséges gazdaságpolitikai eszközök. Természetesen az inflációnak vannak költségei, és a tartósan magasabb inflációs várakozások komoly kockázatokat rejtenek magukban. Az Economist oldalán közgazdászok vitatkoznak arról, hogy számba vehető megoldás-e a gazdaságpolitika által irányított, ideiglenesen magasabb infláció.

http://www.economist.com/economics/by-invitation/questions/higher-inflation-most-painless-way-escape-current-economic-troubles

Szólj hozzá!

2012.10.26.

Infláció fölött drágulnak az amerikai egyetemek

Csökken az amerikai felsőoktatás inflációja, de még így is jelentősen meghaladja a dollár pénzromlási ütemét egy friss tanulmány szerint.

usatandij.png

Szólj hozzá!

2012.10.15.

Kínában csökken, Indiában emelkedik az infláció

A friss inflációs adatok szerint eltérő folyamatok zajlanak Ázsia két legnagyobb gazdaságában, míg Kínában 2011 júliusa óta csökken a pénzromlás üteme, addig Indiában 7,5 százalék fölött ,,ragadt" az inflációs ráta. India régóta képtelen sikeresen leszorítani az inflációs rátáját, a legutóbbi adatot az államilag szabályozott dízelárak 8,94 százalékos emelkedése rontotta, a maginfláció pedig szeptemberben is maradt a korábbi 5,56 százalékon. A magas inflációs adatok az indiai kamatcsökkentés lehetőségét is beszűkítik, aki így Brazíliával, vagy Dél-Koreával ellentétben nem tud csatlakozni a gazdasági lassulást kamatcsökkentéssel enyhítő országokhoz.

indchninf.png

Kínában ezzel szemben ismét két százalék alatti pénzromlási ütemet mértek, az 1,9 százalékos szeptemberi adat igen kedvezőnek mondható hét százalék fölötti gazdasági növekedés mellett (természetesen a kínai makroadatokat illik mindig fenntartással kezelni). A kínai központi bank egész évre vonatkozóan 2,7 százalékos inflációt jelez előre, ami a mezőgazdasági árucikkek és a nyersanyagok drágulása miatt lesz várhatóan magasabb idén. A kedvező adatok így Indiával ellentétben Kínában is hagynak teret a monetáris lazításra, aminek a kínai GDP növekedés 2010 óta tartó csökkenő trendjét kellene megfordítania.

Szólj hozzá!

2012.09.14.

Tízmilliárd forint Kína legdrágább lakása

Peking keleti részén, a város központjától valamivel távolabb eső városrészen találhatóak azok a lakások, amelyek a hirdetési áruk alapján a legdrágábbnak számítanak Kínában. Az eladásra kínált ötven lakásból tizenkettő ára eléri a 47 millió dollárt is. A lakásokból semmi sem lett kispórolva, a berendezéshez aranyozott hattyúalakú mosdócsapok és kristályokkal díszített csillárok járnak. A padlót olasz fekete márvány borítja, a lakások rendelkeznek római stílusú medencével és könyvespolcok mögé rejtett titkos szobákkal is.

Szólj hozzá!

2012.09.10.

Lazítást áraznak a nemesfémek

Fontos fejlemények után tartják a csütörtöki FED ülést, Ben Bernanke Jackson Hole-ban megtartott beszéde, majd a pénteki gyenge amerikai munkaerőpiaci adatok után egyre többen számítanak a FED harmadik monetáris élénkítő csomagjának közelgő bejelentésére (QE 3).

Szólj hozzá!

2012.09.05.

A hivatalos infláció és versenytársai

Mást jelent az inflációt érezni, és mást mérni. Érezni elkerülhetetlen, mérni viszont annál nehezebb. A fogyasztói szokások gyors változása, az általunk vásárolt termékek és szolgáltatások széles skálája folyamatos kihívást jelent a statisztikai hivatalnak abban, hogy egy darab mérőszámmal fejezzék ki, mennyire drágul az életünk. Az amerikai hatóságok például hasonlóan gyűjtik az információkat, mint az 1950-es években: telefonon kérdezik meg a fogyasztókat hol vásárolnak, figyelik a szolgáltatókat milyen díjakat számítanak fel, és személyesen a boltok polcai előtt mérik fel az árakat. Ezalatt mi laptopot rendelünk kedvenc webáruházunkból, zeneszámokat töltünk le egy alkalmazásboltból, on-line piacterekről vásárolunk egymástól, és este a TV előtt digitális tékából vesszük ki a megtekinteni kívánt filmünket.

Szólj hozzá!

2012.08.27.

Vág-e kamatot a jegybank kedden?

A Bloomberg felmérése szerint 16 elemző közül 15 a jelenlegi alapkamat tartását valószínűsíti a magyar jegybank holnapi kamatdöntő ülésén, egyedül a Danske Bank elemzője vár 25 pontos vágást. Az elemzői konszenzus már február óta a hét százalékos kamatszint tartását valószínűsíti, azóta a jelenlegi mellett csak a júliusi felmérésben akadt olyan elemző, aki 25 bázispontos csökkentésre számított.

baserate.png

Szólj hozzá!

Infláció - szakmai blog

A Concorde szakmai blogja az inflációról. Elemzőink nemzetközi szaktekintélyekkel kiegészülve vetik fel a kérdéseket, és keresik a válaszokat egy esetleges inflációs folyamattal kapcsolatban.

Címkék

adósság (3) ajánló (2) alan clarke (1) alapítvány (1) államadósság (1) amerika (1) animáció (1) arab (1) arany (2) aranyár (1) argentina (1) árupiac (1) autista (1) axel weber (1) ázsia (1) bank (2) befektetés (1) bernanke (4) blog (3) bloomberg (1) bnp paribas (1) búza (2) cato (1) ceo (1) charles kadlec (1) cnbc (4) concorde (1) cseh (1) cukor (1) defláció (6) demokrata (1) dollár (3) easing (1) ecb (1) élelmiszer (5) élelmiszerár (1) elemző (1) elnök (1) előszó (1) energia (1) étel (2) eu (1) euró (2) eurózóna (2) eurozóna (2) facebook (1) fed (11) fehéroroszország (1) financial times (1) financia times (1) fomc (1) forbes (2) friedman (1) gazdaság (1) gazdasg (1) gfk (1) globális (1) goldman sachs (2) google (1) grafika (2) harvard (2) haszon (1) hegymászás (1) hiány (1) himalája (1) hiperinfláció (2) hírszerző (2) hivatkozások (1) időszak (1) index (3) india (2) infláció (46) inflacio (1) inflácó (1) infografika (2) jaksity györgy (2) japán (4) jegybank (5) jegybankok (1) jelentés (1) jimoneill (1) jim oneill (1) június (1) kamat (5) keresések (1) kína (4) kiskereskedelem (1) költség (1) költségvetés (1) költségvetési (1) konferencia (1) kovacs krisztian (1) kovács krisztián (1) közgazdaságtan (1) közgazdász (1) központi (2) központi bank (1) krugman (1) kukorica (2) kutatás (1) larry kudlow (1) lassul (2) lazítás (1) magyarok (1) magyarország (3) május (1) makroelemző (2) mankiw (1) március (1) mark calabria (1) mítoszok (1) monetáris (1) monetáris politika (1) moodys (1) móró tamás (2) mosoly otthon (1) nemesfém (1) nemzetközi (1) new york times (4) nikkei (1) nixon (1) nobel díj (1) növekedés (3) ny (1) olaj (1) olajár (2) papírpénz (1) paul krugman (1) pesszimisták (1) portfolioblogger (1) qe2 (1) quantitative easing (4) quantitive easing (1) rangsor (1) recesszió (1) rekord (1) republikánus (1) réz (1) rogoff (1) sajtó (1) samu jános (2) samu janos (1) statisztika (3) szárazsá (1) szavak (1) szavazás (1) szegénység (1) szója (1) thaiföld (2) történelem (1) történet (1) trend (1) trichet (1) usa (7) válság (4) várakozás (1) várakozások (1) veszély (2) vezérigazgató (1) videó (2) videóinterjú (1) világbank (1) világgazdaság (1) vita (1) wall street journal (4) wal mart (1) wen jiabao (1) wsj (3) zimbabwe (1) zoellick (1) Címkefelhő